تعمیر و نگهداری دیزل ژنراتور برای حفظ عملکرد صحیحاش ضروری است. سرویس منظم و تعمیر به موقع این تجهیزات، خطر اتفاقات و خسارتهای پرهزینه را به حداقل میرساند و عملکرد روان و کارآمد دیزل ژنراتور را تضمین میکند. بنابراین، برای اینکه از بروز حوادث و آسیب به سیستم پیشگیری کنید، باید به صورت دورهای، جهت بررسی و نگهداری دیزل ژنراتور اقدام نمایید. بدین منظور، میبایست از دستورالعملهای ارائه شده در چک لیست سرویس و نگهداری دیزل ژنراتور پیروی کنید.
اهمیت سرویس و نگهداری دیزل ژنراتور برای عملکرد بهینه
اگرچه دیزل ژنراتورها محکم، بادوام و قابل اعتماد هستند ولی برای حفظ عملکرد بهینه و کارایی خود به تعمیر و نگهداری منظم نیاز دارند. بسیاری از این تجهیزات بلافاصله علائم خرابی را نشان نمیدهند و تنها زمانی متوجه مشکلات میشوید که دستگاه ناگهان از کار میافتد. تعمیر و نگهداری پیشگیرانه و منظم به شما این امکان را میدهد که معایب دیزل ژنراتور را به موقع شناسایی کنید و از خرابی کامل دستگاه و توقف عملیات جلوگیری نمایید.
تاثیر سرویس دورهای بر طول عمر دیزل ژنراتور
کیفیت اجزاء و قطعات ژنراتور از جمله موتور، دینام و… بر طول عمر آن تاثیر دارد. از سوی دیگر، بیتوجهی به مواردی نظیر تعویض روغن، تعویض فیلتر، سطوح مایع خنک کننده و سیستمهای الکتریکی نیز در نهایت، فرسودگی و خرابی دستگاه را به دنبال دارد. بنابراین، با حفاظت از این اجزاء و تعمیر منظم آنها میتوانید دوام ژنراتور برق خود را تضمین کنید و طول عمر آن را افزایش دهید.
چک لیست کامل سرویس دیزل ژنراتور
چک لیست سرویس دیزل ژنراتور شامل بررسیهای روزانه، هفتگی، ماهانه، فصلی و سالانه است که در هر کدام فاکتورهای مشخصی مورد ارزیابی قرار میگیرند. به طور کلی، برنامه سرویس دیزل ژنراتور به شرح زیر است:
بازرسیهای روزانه دیزل ژنراتور
تیم فنی شرکت اغلب موارد زیر را به صورت روزانه بررسی میکند:
- دما و سطح آب سرد: برای جلوگیری از داغ شدن بیش از حد موتور، دما و سطح آب سیستم خنک کننده به صورت روزانه بررسی میشود.
- سطح روغن موتور: روانکاری اجزاء موتور برای جلوگیری از سایش و فرسودگی آنها ضروری است. بنابراین، سطح روغن موتور باید هر روز چک شود تا موتور دستگاه آسیب نبیند.
- میزان شارژ باتری: راه اندازی مطمئن ژنراتور به شارژ باتری متکی است و این مسئله میبایست در بررسیهای روزانه مورد توجه قرار گیرد.
- نشتی: نشتی سوخت یا روغن موجب آسیب به دستگاه و بروز حوادث خطرناک میشود. در نتیجه، بررسی نشتی هم در چک لیست روزانه قرار دارد.
نکات کلیدی در سرویس هفتگی دیزل ژنراتور
در دومین ستون از چک لیست سرویس و نگهداری دیزل ژنراتور بازرسیهای هفتگی قرار دارند. حین بازرسی هفتگی ابتدا باید مطمئن شوید که محیط عاری از هرگونه حشرات و جوندگان باشد. سایر نکات سرویس هفتگی عبارتند از:
- بازرسی بصری برای شناسایی هرگونه آسیب یا فرسودگی
- راهاندازی موقت ژنراتور برای اطمینان از آمادگی دستگاه
- بررسی سطح روغن، سوخت و مایع خنک کننده و احتمال نشتی آنها
- تایید عملکرد سیستم راهاندازی خودکار
- تست عملکرد موتور برای 30 دقیقه
- نظارت بر خروجی اگزوز
- بررسی ولتاژ و فرکانس خروجی
- اطمینان از کارکرد ژنراتور به مدت حداقل 10 دقیقه در هفته
موارد ضروری در سرویس ماهانه دیزل ژنراتور
سرویسهای روزانه و هفتگی که توسط اپراتور انجام میشوند، معمولا برای رفع اشکالات سیستم کافیاند. اما چک لیست بازدید دیزل ژنراتور شامل بازرسیهای ماهانه نیز میشود که توسط تکنسینهای متخصص انجام میگیرد و شامل اقدامات زیر است:
- بررسی کابلهای باتری و سطح الکترولیت
- تمیز کردن ژنراتور، درگاههای سلول و رفع خوردگیها
- ارزیابی سطح و غلظت مایع خنک کننده
- بررسی روغن موتور و تعویض آن پس از 30 ساعت کار
- آزمایش بار
- آزمایش هدایت الکتریکی
- بررسی شارژ باتری
چک لیست سرویس فصلی و سالانه دیزل ژنراتور
در آخرین مورد از چک لیست سرویس و نگهداری دیزل ژنراتور به تعمیرات و بازرسیهای فصلی و سالانه میپردازیم که عبارتند از:
- تست عملکرد صحیح باتری
- بررسی سطح الکترولیت باتری
- پاکسازی و تمیز کردن اتصالات باتری و سایر بخشهای مستعد زنگ زدگی
- مقایسه نسبت مایع خنک کننده و شرایط آب و هوایی
- آزمایش مدارهای الکتریکی
- ارزیابی دقیق و تعمیر سیستمهای الکتریکی
- تعویض فیلترهای هوا، بنزین و روغن
- تعویض شمعها
- تست سوئیچ برق
قطعات مهم در نگهداری دیزل ژنراتور
دیزل ژنراتور در واقع ترکیبی از قطعات مهمی نظیر موتور، سیستم خنک کننده، فیلترهای هوا و سوخت است که هر کدام نقش حیاتی در کارکرد دستگاه ایفا میکنند و در تعمیرات دورهای باید مورد توجه ویژهای قرار گیرند.
بازرسی و تعویض فیلترهای هوا و سوخت
فیلترهای هوا و سوخت نقش کلیدی در راندمان دیزل ژنراتورها دارند. در نتیجه، باید به درستی نصب و نگهداری شوند. فیلتر هوا، با تامین هوای پاک به فرآیند احتراق دستگاه کمک میکند و در صورتی که کثیف باشد، منجر به افزایش مصرف سوخت و کاهش کارایی دیزل ژنراتور میشود. فیلترهای سوخت هم از ورود گرد و غبار به موتور و در نهایت آسیبهای احتمالی جلوگیری میکنند. پس لازم است فیلترهای هوا و سوخت را پس از 500 ساعت کارکرد ژنراتور (20 روز استفاده مداوم) تعویض کنید.
بررسی و تعویض روغن موتور
سطح روغن موتور را حین خاموش بودن دیزل ژنراتور و در فواصل زمانی مشخص، به کمک میله اندازهگیری کنید. برای تعویض روغن موتور از دستورالعمل سازنده دیزل ژنراتور پیروی نمایید. همچنین، توصیه میکنیم اگر از دستگاه خود به طور مداوم و برای کارهای سخت بهره میبرید، روغن موتور را در فواصل کوتاهتری تعویض کنید.
نکات مهم در نگهداری سیستم خنک کننده
بررسی مایع خنک کننده یکی از مهمترین اقداماتی است که هنگام سرویس دورهای دیزل ژنراتور باید به آن توجه کنید. مایع خنک کننده به مرور زمان ممکن است اسیدی شود و سایر قسمتهای سیستم خنک کننده را از کار بیندازد. برای همین باید از مخلوط متعادلی از آب، مواد افزودنی ضد یخ و خنک کننده استفاده نمایید. همچنین، نمای بیرونی رادیاتور را بررسی کرده و تمام کثیفیها را با احتیاط پاکسازی کنید.
جمع بندی
اغلب برای اطمینان از کیفیت و کارایی دیزل ژنراتورها در سیستمهای صنعتی، از چک لیست سرویس و نگهداری دیزل ژنراتور استفاده میشود. مهندسان و اپراتورها حین بازرسیهای دورهای خود احتمال هرگونه نشتی، آسیب یا عیوب در قطعات دستگاه را ارزیابی میکنند و در مورد اقدامات لازم پیشنهادات خود را ارائه میدهند. بنابراین، انتخاب خدمات تعمیر و نگهداری متناسب با نیازهای منحصر به فرد شما میتواند به بهینهسازی سیستم کمک کند.
ما در رادوکو علاوه بر تامین به روزترین و باکیفیتترین تجهیزات صنعتی، خدمات مشاوره و تعمیر دیزل ژنراتور را با توجه به الزامات سیستم شما ارائه میدهیم. جهت کسب اطلاعات بیشتر در خصوص تعمیر دیزل ژنراتور و قیمت خدمات با شماره 02158437 تماس بگیرید.
سوالات متداول درباره چک لیست سرویس دوره ای دیزل ژنراتور
- دیزل ژنراتور هر چند وقت یکبار به تعمیر و نگهداری نیاز دارد؟
دیزل ژنراتورهای آماده به کار و قابل حمل را هر 6 ماه یکبار (بعد از هر 400 ساعت کارکرد) بازرسی کنید. اگر از دستگاه خود زیاد استفاده نمیکنید، برنامه تعمیر و نگهداری را به صورت سالانه تنظیم نمایید.
- چه قطعاتی باید در طول سرویس دیزل ژنراتور تعویض شوند؟
به طور معمول، فیلترهای روغن و سوخت هر سال و تسمه، شلنگ، مایع خنک کننده و ترموستات هر 3 سال یکبار لازم است، تعویض شوند.
- چگونه میتوانیم راندمان دیزل ژنراتور را بهبود دهیم؟
با رعایت نکات چک لیست سرویس و نگهداری دیزل ژنراتور از جمله پاکسازی و تعویض فیلترهای هوا، سوخت و روغن و همچنین روانکاری مناسب دستگاه میتوانیم بازدهی این تجهیزات را افزایش دهیم.